31 grudnia 2012

PRZEPIS NA...SERNIK BEZ SERA!

Jakiś czas temu mój tata przyniósł do domu na spróbowanie ciasto przyrządzone przez jego znajomych wmawiając nam, że to jest sernik, ale bez sera! Nie mogłyśmy mu uwierzyć, bo ciasto smakowało jak sernik, ale okazało się, że dałyśmy się nabrać! Wygląda jak sernik, smakuje jak sernik, a nie ma w nim sera :)
Krótko mówiąc jest to sernik bez sera! :) 

Jak przyrządzić owe ciacho dowiecie się już za chwilę... dodam jeszcze tylko, że moim zdaniem to jedno z bardziej "dietetycznych" wypieków, a do tego lekkie i puszyste jak chmurka. Ciasto nie zawiera za dużo cukru, przynajmniej porównując je do innych... a z resztą, czasem warto zgrzeszyć i osłodzić sobie życie! Ale ciiiiicho, nie mówcie nikomu!

Przedstawiam wam mój sposób na SŁODKIE ROZPOCZĘCIE NOWEGO ROKU! 



SKŁADNIKI:

  • 2 kubki jogurtu greckiego!
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru (może być też mniej)
  • 1/2 szklanki oleju FLORIOL
  • 2 sztuki budyniu śmietankowego
  • biszkopty
  • wiórki kokosowe lub migdałowe
  • cukier waniliowy


Jogurt miksować po czym dodać do niego żółtka, a następnie w kolejności: cukier, cukier waniliowy, olej i na końcu budyń. Białka ubić na pianę i wymieszać z wcześniej powstałą masą. Całą blachę wyłożyć kruszonymi biszkoptami. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi lub migdałowymi.

Zjadać ze smakiem!
SMACZNEGO!





11 komentarzy:

  1. a gdzie i co z tymi biszkoptami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty kruszymy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wylewamy naszą masę :)

      Usuń
  2. Biszkopty trzeba ułożyć na dnie brytfanki :). Potwierdzam, że sernik jest boski :)! Ciasto można wzbogacić np. brzoskwiniami (wyłożyć połowę masy na biszkopty, ułożyć owoce i przykryć je pozostałą porcją masy). Moja mama upiekła go wczoraj po raz drugi, korzystając z przepisu znalezionego w jakiejś książeczce z przepisami, dołączonej do jednej z gazet (pierwszy raz zajadaliśmy się nim w Wigilię). Wydaje mi się, że ma on coś wspólnego z dietą Dukana, ale nie jestem pewna :). W ogóle chciałam Ci powiedzieć droga Magdo, że na Twojego bloga trafiłam z facebookowego profilu Ewy i bardzo mi się tu podoba, dlatego też od razu dodałam go do obserwowanych. Za chwilę zabieram się za dokładną lekturę wszystkich postów, życząc Ci przy okazji wszystkiego dobrego w Nowym Roku - przede wszystkim zaś motywacji do dalszych działań związanych ze zdrowym trybem życia :)! Przy okazji dziękuję za inspirację - m.in. dzięki Tobie postanowiłam dołączyć do grona kobiet walczących o lepszą siebie i to nie tylko w kontekście figury. Pozdrawiam :*!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam sernik bez sera, ale był jeszcze bardziej dietetyczny :)
    Podam Ci link do tego przepisu.
    http://zkotemwkuchni.blogspot.co.uk/2011/04/sernik-bez-sera-dukan.html
    Na tym blogu są fajne, dietetyczne przepisy :D
    Warte uwagi.

    Pozdr.
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  4. witam jak duże mają być te jogurty greckie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny blog, swietny przepis, musze koniecznie spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  6. smakował wszystkim kto to jadł i wszytskim dawałam przepis hehe

    OdpowiedzUsuń
  7. może być inny olej

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz dodaje mi skrzydeł i motywuje mnie do dalszego pisania... Napisz, zmotywuj mnie oraz innych! Dziękuję <3