27 czerwca 2013

PRZEPIS na DOMOWY SOS TATARSKI

Witajcie!
Nie wiem jak Wy, ale ja co jakiś czas łapie bakcyla na jedzenie jednej, konkretnej rzeczy, która przeważnie jest dosyć nietypowa. Całkiem niedawno non-stop zajadałam sie jajecznicą ze szczypiorkiem, potem miałam całkowitą fazę na ketchup, a teraz? Od kilku dni "chodzi" za mną SOS TATARSKI! Może nie jest on bardzo dietetycznym dodatkiem, ale sprawia, że jedzenie staje się jeszcze przyjemniejsze. 


taotao.pl

Na jedzenie sosu tatarskiego "choruję" tylko kilka razy w roku i wtedy zajadam się nim bez wyrzutów sumienia, bo lubię spełniać swoje zachcianki, zwłaszcza te kulinarne, a dodatek takiego sosu sprawia, że wszystko od razu lepiej smakuje.

Kiedyś kupowałam pierwszy lepszy SOS TATARSKI w sklepie bez czytania etykiety, ale teraz jak już wiecie bardzo zwracam na to uwagę. W większości "kupnych" sosów znajduje się więcej chemii niż wartościowych składników więc postanowiłam, że będę robić go sama!


A oto przedstawiam Wam przepis, z którego korzystałam. 
Wychodzi z niego całkiem pokaźna ilość sosu więc jeśli nie szykuje się Wam jakaś większa impreza lub robicie go tylko dla siebie to spokojnie możecie zrobić go z 1/4 podanych ilości.


SKŁADNIKI:

5 jaj ugotowanych na twardo
7 ogórków konserwowych
duży słoik grzybków marynowanych ( najlepiej pieczarek)
2 łyżeczki musztardy (ja używam Delikatesowej lub Dijon)
2 łyżki śmietany 18 % (lub gęstego jogurtu)
6 łyżek majonezu (ja używam majonezu Kieleckiego, ale można użyć także takiego domowego, przygotowanego własnoręcznie od podstaw - PRZEPIS TUTAJ - POLECAM)
sól (ja daje niecałe pół łyżeczki soli)
szczypta cukru
szczypta pieprzu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  • ogórki, grzybki i jajka drobno pokroić
  • dodać resztę składników, wymieszać i doprawić do smaku według uznania
winiary.pl

Szybko zdrowo i... SMACZNIE!
PALCE LIZAĆ! 
Smacznego <3

8 komentarzy:

  1. uwielbiam sos tatarski, a jeżeli chodzi o natręctwa jedzeniowe to często mam i to właśnie nietypowe, aktualnie mam fazę z soczewicą, a wcześniej były kabanosy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku! ja miałam kiedyś obsesję na punkcie keczupu. dosłownie WSZYSTKO z keczupem włącznie z pierogami.
    odkąd zaczęłam się zdrowo odżywiać, keczup jest na liście niedozwolonej :P i jak widać, da się obejść :)
    sos tatarski również bardzo lubię, ale wszystko z umiarem :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super szybki przepis, aż muszę sama wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam sos tatarki - moja mama robi przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja teściowa robi podobny tylko bez grzybków. Zawsze na urodzinach się wszyscy zajadają. Pychotki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam sos tatarski.zawsze robię go na Święta:)
    nie wiedziałam,że można kupić sos w słoiku
    dobrze,że nauczyłaś się sama robić sos, przynajmniej wiesz co jesz:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz dodaje mi skrzydeł i motywuje mnie do dalszego pisania... Napisz, zmotywuj mnie oraz innych! Dziękuję <3