13 grudnia 2012

PRZEPISY - Łosoś ze szpinakiem

Myślałam, myślałam i myślałam co bym zjadła dziś na obiad, aż wreszcie wymyśliłam! Niektórzy jedzą ryby tylko w piątki, a ja jem je wtedy gdy tylko mam na to ochotę! 

Oto pierwszy przepis, którym postanowiłam się z wami podzielić!
Uwielbiam go!

Łosoś ze szpinakiem

Składniki:
0,5 kg filetu z łososia
4 ząbki czosnku
250g świeżego lub mrożonego szpinaku (ja wolę świeży)
3 łyżki jogurtu 0%
pieprz
sos sojowy lub sól morska
cytryna
20dag utartego sera typu mozzarella
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego 

Przygotowanie:
Fileta z łososia myjemy, a następnie osuszamy i skraplamy sokiem z cytryny. Oczywiście wcześniej usuwamy ewentualnie ości! Oprószamy solą i pieprzem (ja zamiast soli stosuje sos sojowy), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1-2h. W między czasie przygotowujemy szpinak. Jeśli używamy mrożonego szpinaku to wrzucamy go na patelnię by się rozmroził. Szpinak świeży myjemy, osuszamy i wrzucamy na patelnie z łyżką oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jogurt, doprawiamy wg. uznania. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na łososia wykładamy szpinak i przykrywamy. Zapiekamy w piekarniku - 20 minut, temperatura 180 stopni C. Posypujemy utartą mozzarellą i trzymamy w piekarniku aż ser się rozpuści. 

SMACZNEGO :)


3 komentarze:

  1. A co z kolacją? Nie jadasz jej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolacje akurat są dla mnie dosyć trudne do opisania i sprecyzowania więc potrzebuję na tego posta trochę więcej czasu, ale obiecuje, że na dniach się pojawi :)

      Usuń
  2. mmm brzmi i wygląda pysznie, jak tylko dorwę łososia to wypróbuję, tym bardziej że uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz dodaje mi skrzydeł i motywuje mnie do dalszego pisania... Napisz, zmotywuj mnie oraz innych! Dziękuję <3