Piekne Zdrowie - Blog o zdrowiu i urodzie

9 lutego 2013

PRZEPIS na Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Witajcie!
Tak jak wczoraj obiecałam, dodaję przepis według, którego zrobiłam swój wczorajszy obiad, którym wyjątkowo się najadłam :) Miałam kilka opcji, ale pomyślałam, że warto zużyć to co najszybciej może się zepsuć więc pomyślałam, że szpinak będzie odpowiedni. Od razu pojawił się w mojej głowie pomysł na ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM. 

Źródło: kulinarnespotkania.blogspot.com

Powyższe zdjęcie przedstawia właśnie takie roladki, ale oczywiście moje nie wyglądały tak pięknie :) Jako bazy użyłam zmodyfikowanego przepisu z tego bloga.

SKŁADNIKI (porcja na 1os.)
- pojedynczy filet z kurczaka
- ok. 150 g świeżego szpinaku (może być również mrożony)
- ok. 50 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

Farsz:
Świeży szpinak dokładnie umyć i osuszyć, a następnie wrzucić na patelnię. Dodać trochę oleju rzepakowego lub oliwy i smażyć na małym ogniu. Dodać ser feta, a na koniec zgniecione ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.

Roladki:
Pierś z kurczaka delikatnie rozbić na grubość ok. 1,5 cm. Ja ubijam mięso tylko przez folię żeby za bardzo się nie "rozciapciało". Rozbitą pierś przyprawiamy pieprzem i solą z obydwu stron. Na całą powierzchnie rozbitego filecika nakładamy nasz farsz ze szpinaku, a następnie zawijamy. Roladkę zabezpieczamy wykałaczką.

Tak przygotowane roladki wkładamy do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika (termoobieg). Roladki wykładamy do żaroodpornego naczynia, z wierzchu polewamy delikatnie olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku około 30-35 minut.

Zjadamy ze smakiem <3

16 komentarzy:

  1. Właśnie dzisiaj miałam zamiar ruszyć szpinak z zamrażalki i Twój przepis jest idealnym natchnieniem! Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie to wyglada.
    Kurczak i szpinak - idealne połaczenie!

    http://ladyindefinite.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie - już wiem co będzie jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. już wiem co zrobię sobie na poniedziałek do pracy :)
    dzięki za inspirację!

    Pozdrawiam,
    Fit
    ___________________________
    www.fashionbyfit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. może wyjde troche po za temat..ale ma taki problem..cwicze widze rezulaty al jednoczesnie mam takie sflazle ciało...co robie nie tak??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może trenujesz zbyt intensywnie, mało jesz i spalasz mięśnie?

      Usuń
  6. czy szpinak jest dobry ? bo każdy mówi że jest dobry a jakoś nie mogę się do niego przekonać..
    http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm smak to kwestia indywidualna. Ja jako dziecko go nie tknęłam, bo kojarzył mi się z mrożoną ciapką, ale teraz bardzo go lubię i żałuje, że zbyt dużo nie mogę go jeść. Jest dosyć ostry, szczególnie z czosnkiem... Myślę, że warto spróbować... choćby świeżego w sałatce.

      Usuń
  7. Dawno nie robiłam, zdecydowanie w tym tygodniu pojawią się u mnie roladki ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na tym zdjęciu wyglądają pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak mowa o smażeniu to tylko na oleju rzepakowym, nie na oliwie! Olej lepiej wytrzymuje wysokie temperatur i nie traci tak szybko właściwości odżywczych. Że nie wspomnę o tym, że generalnie jest zdrowszy od oliwy i ma więcej omega-3.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To oczywiste! Pisałam już o tym na blogu... Jeśli jednak chodzi o "smażenie" szpinaku to wystarczy oliwa ponieważ nie doprowadzamy do palenia się tłuszczu.

      Usuń
  10. Mam pytanie, mianowicie: czy te roladki są w jakiejś panierce, czy to olej nadał im taki kolor? Na zdjęciu są ciemne z wierzchu i wygląda to właśnie na panierkę. Pytam, bo wiele razy piekłam piersi w piekarniku i nigdy nie uzyskałam takiego efektu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze smaruję kurczaka z wierzchu odrobiną miodu, wtedy zawsze wychodzi złoty :)

      Usuń
  11. zrobiłam dziś te roladki i wyszły pyszne! Do nadzienia dodałam jeszcze suszone pomidory. Podałam z bakłażanem z piekarnika i brązowym ryżem - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam wszelkiego rodzaju roladki drobiowe. ostatnio najczęściej wkładam w pierś kurczaka suszone pomidory pokrojone w paseczki, chętnie dołożę jeszcze szpinak :)
    pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz dodaje mi skrzydeł i motywuje mnie do dalszego pisania... Napisz, zmotywuj mnie oraz innych! Dziękuję <3