academiabarilla.it |
Dziś coś mnie naszło na moje ulubione spaghetti z tuńczykiem więc prawdopodobnie je sobie upichcę, a w związku z tym, że często pytacie mnie o przepisy to postanowiłam podzielić się tym z Wami! Dodam jeszcze, że to bardzo prosta potrawa, którą uwielbiam jeść od dziecka! Przepis mam od mojej cioci-babci (siostry dziadka), która od kilkudziesięciu lat mieszka we Włoszech. Nie wiem czy kiedyś wspominałam, ale jestem maniaczką wszystkiego co WŁOSKIE! Zarówno jedzenie, jak i tryb życia, piłka nożna, samochody... WSZYSTKO I JESZCZE WIĘCEJ! Moja fascynacja wzięła się chyba z faktu, że spędziłam tam bardzo wiele czasu :)
A oto MÓJ przepis na SPAGHETTI AL TONNO(2 porcje)
Może nie jest to najbardziej dietetyczna potrawa jaką znam, ale nie potrafię jej sobie odmówić :) Z resztą jak wiecie nie staram się odchudzać na siłę, a zmienić styl życia na ZDROWY! Co jest bardzo ważne... potrawę przygotowuje się bardzo szybko! (ok 15 min).
![]() |
123rf.com |
SKŁADNIKI:
- puszka dobrego tuńczyka (ja lubię RIO MARE) w oleju (może być również w sosie własnym, ale wtedy smak jest trochę mniej bogatszy)
- 1 mała cebula
- przecier lub sos pomidorowy
- pieprz i sól do smaku
- oliwa z oliwek (extra virgin)
- makaron Spaghetti
PRZYGOTOWANIE:
Mam obsesję na punkcie makaronu więc kupuję go tylko we Włoszech. Moim zdaniem te kupowane w Polsce nie mają takiego smaku, a do tego są lepkie i ciężko jest je ugotować al dente. Najbardziej lubię gruby makaron BARILLA rodzaju Bucatini nr. 9. Makaron spaghetti gotuję w osolonej, filtrowanej wodzie zgodne z czasem podanym na opakowaniu (lubię makaron al dente). Jeżeli oczywiście dbacie o linię proponuję wykorzystać makaron pełnoziarnisty, który jest zdecydowanie zdrowszy!
SOS:
Posiekaną cebulkę wrzucam do rondelka i szklę przez kilka minut na łyżce oliwy z oliwek żeby zmiękła. Następnie do cebulki wlewam przecier pomidorowy rozrobiony w wodzie (około 2 łyżki w połowie szklanki). Chwileczkę duszę wszystko razem, a po chwili dodaje rozgniecionego widelcem tuńczyka. Dodaje trochę soli i pieprzu do smaku. Dosłownie po kilku minutach nasz sos jest gotowy!
![]() |
google.pl |
Sosik mieszamy z makaronem!
BUON APPETITO!
też często robię taki makaron, polecam też dodać pietruszkę- super się z tym komponuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i często szamam :) ja dodaję jeszcze zielone pokrojone oliwki :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze , że z tuńczykiem jeszcze nie robiłem:) Może czas spróbować ?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie czas spróbować! Proste, szybkie danie, a do tego baaaardzo smaczne :) No i rybką!
Usuńz ryba jeszcze nie jadłam ;d muszę spróbować ;d
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuńkocham spaghetti, ale nie znoszę tuńczyka. może kiedyś się przełamię. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj się przełamać, bo moim zdaniem ryby prawie w ogóle się nie czuje :)
Usuńmusze wypróbować po niedzieli z pełnoziarnistym makaronem , dobry sposób na przemycenie ryby (dla dzieci)w sezonie to fajnie jest zrobić ze świeżych pomidorów...
OdpowiedzUsuńO tak! Ja jako dziecko nie przepadałam za rybami, a tym daniem się zajadałam :)
UsuńMniam:)
OdpowiedzUsuńNo to pięknie trafiłam :D Akurat skończyłam robić penne z tuńczykiem :D
OdpowiedzUsuńNo to smacznego! :)
Usuńmmmmmmm, ale mi narobiłaś ochoty na spaghetti :) wygląda przepysznie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja czasami lubię zjeść spagethii ale czuje się po nim strasznie źle dla mnie jest zbyt cięzkie , Ale przepis wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńjak zawsze chętnie odwiedzam twoja bloga.
, zapraszam na mojego bloga , efekty po dwóch tygodniach odchudzania ,porady na temat odchudzania i nie tylko !:) mam nadzieje ze będziesz mnie wspierać w mojej diecie !:)
http://perfektbin.blogspot.com/
Spaghetti jest lekkostrawnym daniem, nie powinno być po nim ciężko...
Usuńsuper, dzięki za przepis na pewno już nie braknie mi pomysłów co zrobić z tuńczykiem :) makarony i sosy pomidorowe prosto z Włoch sa nieporównywalnie cudowne. Ciocia czasem jak wraca do Polski to przywozi ogromną torbę takich smakołyków, oczwiście do tego anchois i szynka parmeńska - i jestem w niebie
OdpowiedzUsuń